Vi har netop sagt farvel til 2020. På afdeling A2 på Nørholm er det ikke kun corona, sprit og afstand, medarbejderne mindes, når de tænker tilbage på året, der gik. For dem blev en dag med fokus på teamnormer til en oplevelse, de ikke glemmer lige med det samme

Hver dag løfter det specialiserede socialområde en af velfærdssamfundets vigtigste opgaver. Det kræver et særligt fokus på, at medarbejderne og rammerne er klædt på til opgaven.

Dyr 2.jpg

Men det kræver også et helt særligt og konstant fokus på ledelse for at skabe et godt fundament for medarbejderne og hjælpe dem med at lykkedes med de højt specialiserede indsatser.

I Region Midtjylland er der sat fokus på den opgave gennem det fælles ledelsesgrundlag "God ledelse og styring i Region Midtjylland", som lederne i Specialområde Udviklingshæmning arbejder videre med i deres personlige lederskaber.

Det er en af grundene til, at Peter Grønn Prior, som er funktionsleder for HR og Økonomi på Nørholm sammen med sine to lederkollegaer har valgt at sætte særligt spotlight på effektfuld teamudvikling. Netop arbejdet med teamudvikling og teamnormer er et område, Peter Grønn Prior har specialiseret sig indenfor. Derfor står han en gang om året i spidsen for temadage med de enkelte afdelinger, hvor der er fokus på teamnormer.

Årets temadag på afdeling A2 blev helt speciel. Både for Peter Grønn Prior og for afdelingens medarbejdere.
- Jeg havde glædet mig til dagen. Jeg følte, vi havde ramt en god sammensætning i teamet, husker Peter Grønn Prior.
Dagen havde fokus på at hjælpe en ny sammensat flok af medarbejdere med at finde fælles ben at stå på som et team og på at så kimen til en koordineret faglighed.

Dyr1.jpg

Dødt dyr på terrassen

Det var en dag, som begyndte helt almindeligt. Først morgenmad og derefter et oplæg om teorien bag højtydende teams. Men efter 1.5 time ændrede det sig.

Peter Grønn Prior stoppede temadagen og spurgte medarbejderne om, de var frisk på en udfordring.

- Så tænkte jeg bare fuck og frygtede, at der ventede en militær forhindringsbane. Men så åbnede han døren til terrassen, og der lå et dødt rådyr. Vores opgave var at brække dyret. Altså sprætte det op, rense det indvendigt og fjerne indvolde, fortæller Dorte Overby.

Opgaven blev modtaget forskelligt af de fem medarbejdere, der deltog i temadagen. 

- Jeg tænkte: Fedt, så skal vi ikke sidde og kigge ned i papirer hele dagen, husker Lykke Schultz, mens den pædagogstuderende ikke kunne få sig selv til at være med til at ordne dyret. Det havde hun det dårligt med. I stedet holdte hun affaldsposen, så hun var med i opgaveløsningen.

IMG_1747.jpg

- Jeg klogede lidt i det, da vi skulle i gang. Man falder hurtigt ind i de roller, vi også har på afdelingen. Jeg anede intet om, hvordan man brækker et dyr, så jeg startede med at snakke og snakke om processen, og hvordan vi skulle gribe det an, husker Dorte Overby, mens kollegaen Henrik Carl Petersen forholdte sig lidt afventende.

- Jeg tænker, før jeg taler, forklarer han, og fortsætter:
- Det var sjovt, hvordan vi faldt tilbage i rollerne i vores gruppe.

Stor opbakning

Medarbejderne prøvede sig lidt frem, og med lidt vejledning fra Peter Grønn Prior, kom de i gang med arbejdet. Han stod på sidelinjen og betragtede det teamsamarbejde, som i løbet af den næste time blev stablet på benene af de fem medarbejdere.

IMG_1743.jpg

Med plastikforklæder på, knive og hænderne begravet i dyret, fik de sammen løst den udfordring, han havde valgt at krydre dagen med.

- Det var en samarbejdsøvelse, hvor vi hjalp hinanden hele vejen, fortæller Jette Bay Petersen. Hun havde som jæger prøvet kræfter med opgaven før. Den viden tog hun med ind i opgaven, hvor alle bød ind på opgaveløsningen og var tilfredse med resultatet.

Det var en god udfordring til hele teamet, som de kunne tage med videre i deres arbejde med teamnormer.  

Nedskrevne regler styrker den faglige indsats

Selvom oplevelsen med dyret måske fylder mest i minderne efter temadagen, så var det de nedskrevne teamnormer, som afdelingen fik med sig hjem, der var dagens vigtigste produkt.

- Vi lykkedes ikke alene. Det er nødvendigt med en koordineret forståelse for at lykkedes med fagligheden, og det kræver, at man kan arbejde sammen, fortæller Peter Grønn Prior, om baggrunden for de nedskrevne teamnormer, som gruppen brugte resten af temadagen på at finde, diskutere og blive enige om. Og som de stadig lever efter.

De er skrevet ned på et A4-ark, som er hængt op i afdelingen.
- De teamnormer, vi har nu, fungerer, mener Henrik Carl Petersen. Teamnormerne er dynamiske, de bliver genbesøgt på møder og rettet til, hvis det er nødvendigt. De har løftet samarbejdet i afdelingen og skabt et godt arbejdsmiljø.

- Teamnormer er fælles spilleregler for samarbejdet. Hvad skal der til, hvad kan vi blive enige om, hvordan lytter vi, hvordan er vi rummelige, så alle er trygge ved at sige deres mening og stille undrende spørgsmål. Det var det egentlige formål med dagen, forklarer Peter Grønn Prior. 

Sammen med medarbejderne på A2 skal han genbesøge teamnormerne på en temadag i 2021. Om den temadag gør ligeså stort indtryk, som den i det forgangne år, må tiden vise.

- Denne var i hvert fald en teamnormdag, vi ikke glemmer foreløbigt, mener Dorte Overby.