Danskere i tusindvis er i øjebliket sendt hjem for at arbejde, mens den uvelkomne gæst corona-virusen er på besøg i hele landet. Men medarbejderne i Specialområde Udviklingshæmning og ADHD fortsætter ufortrødent med at gå på arbejde, hvor de udfylder en af samfundets kritiske funktioner.

 

På Grankoglen i Allingåbro er køkkenet og de daglig gøremål stadig i fuld gang

 

 

 

 

 

 

Med kreativitet i højsædet og en lille smule nervøsitet i bagagen, passer de på nogle af de særlige sårbare borgere. 

Borgere, som også vågnede op til en helt
anden verden, da Danmark lukkede ned. Men som har
lidt svært ved at forstå, at selvom meget er det samme, er alt alligevel forandret.

Dag- og aktivitetstilbud er lukket ned. Det er ikke muligt at få besøg. High fives og kram er no-go, og aktiviteter som kortspill kan ikke længere foregår i borgernes lejligheder, for det kan der ikke være nok afstand mellem deltagerne. Jimmi.jpg

- Vi kan godt mærke på borgerne, at det kan være svært at forstå, at de ikke kan gøre, som de plejer, fortæller Jimmi Bach Hernandez, som er pædagog på Nørholm i Herning. Sammen med sine kollegaer tager han dagligt den pædagogiske kreativitet i brug for at finde alternative muligheder for nærhed og aktiviter.

Der bliver gået flere ture rundt på SUAs matrikler og kortspil bliver flyttet ud i fællesrummene, hvor der kan være to meter mellem spillerne,

- En borger, som plejer at få kram, laver vi nu fodhilsner med. Det tog et par dage at lære ham, men nu virker det, smiler Jimmi Bach  Hernandez.

Alle midler tages i brug

Sammen med sine kollegaer på tværs af SUA, gør han alt, hvad han kan for at reducere smitterisikoen og forklarer borgerne, at alle de nye tiltag er taget for at passe på dem, selvom det kan være svært at forstå. Også her bliver der taget alternative midler i brug.

Dronningens tale bliver set sammen med borgerne for at tydeliggøre, at den ekstraordinære situation gælder i hele landet, plakater bliver hængt op på væggene, og flere steder læser medarbejderne bogen "Calle Corona" med borgerne, for at give dem en forståelse for det hele.

- En borger var træt af ikke at kunne komme på tur, men så viste jeg ham det kort på TV-2s hjemmeside, som i farver viser, hvor i landet de smittede befinder sig. Og da han så de røde og lyserøde områder, kunne han godt forstå, at vi ikke kunne tage af sted, fortæller Jimmi Bach Hernandez.

Tak for jer

Mange af borgerne i SUA er udover at være socialt udsatte også særligt udsatte i forhold til coronavirussen. Så medarbejderne har stort fokus på at passe på dem i denne tid, men samtidigt kan det ikke undgås, at de er lidt nervøse for selv at blive smittet og tage den smitte med hjem til familien, som for Jimmis vedkommende tæller kone, datter og en fire uger gammel søn.

- Vi bringer alle hårde ofre i denne tid, men det vigtigste lige nu er at passe på borgerne, forklarer han.

Det er områdechef Hilde Thun Holst klar over, og hun sender i denne tid en stor tak til alle medarbejdere i SUA.

- Det sammenhold, fællesskab og "rykken sammen i bussen", jeg hører, er dagligdagen på driftsklyngerne, gør mig til en ufattelig stolt chef. Jeg ved, I knokler og at I føler jer presset. Alligevel hører jeg om smil, grin og gode oplevelser med borgerne.

Jeg har sagt det før og siger det igen.  I løfter en af velfærdsamfundets vigtigste opgaver – lige nu er det en af de kritiske - "Aldrig har så mange haft så få at takke for så meget".  Tak.