Røde, blå, gule, orange, brune og grønne M&Ms vil næste år sætte farver på kursuslokalet hos Specialområde Udviklingshæmning og ADHD (SUA). Selvom sundhed og chokolade ikke altid går hånd i hånd, så bliver de farvestrålende chokoladepastiller et symbol på sundhed, når grunduddannelsen i SUAs fagpilot næste år bliver udvidet med to dage, som netop har sundhed som omdrejningspunkt.

Det står klart efter omkring 30 medarbejdere fra hele SUA i slutningen af august var prøvepiloter på indholdet af de kommende to sundhedsdage i grunduddannelsen.

Dagene skal sætte fokus på den sundhedsopgave, som altid har været en del af hverdagen på et socialt bosted, og samtidigt skal dagene klæde medarbejderne på til at løse de særlige sundhedsfaglige opgaver, der findes i et specialområde.

Derfor testede prøvepiloterne forskelligt undervisningsindhold som for eksempel et oplæg om seksualitet - både i forhold til den seksuelle udvikling men også i forhold til en målgruppe, som måske har levet uden den omsorg og berøring, som ellers er en del af af livet.

De fordybede sig i hygiejne og blev undervist i, hvordan vi nedsætter smitterisikoen. En jurist holdt oplæg om sundhedsjura, og hvordan den adskiller sig fra Serviceloven, som i hverdagen er den lovgivning medarbejdere i SUA forholder sig til. Ligesom en hel dag blev brugt på sundhedsdokumentation, der også adskiller sig fra den daglige socialfaglige dokumentation.

Alle de temaer vil en del af sundhed, når det bliver sat på skemaet i grunduddannelsen i 2020. Det samme vil medicinhåndtering, som i dagligdagen er den sundhedsfaglig opgave, der fylder mest. Derfor blev medarbejderne under det tema både udsat for quiz, oplæg og praktisk øvelser. Og det var her M&Ms kom ind i billedet.

De mange forskelligfarvede chokoladepastiller blev sat i spil i en øvelse, hvor formålet er at træne og genopfriske medarbejdernes viden om medicinhåndtering. Det er en arbejdsgang, som længe har været en del af hverdagen på et socialt bosted, og det er en del af hverdagen, som SUA gerne vil sætte mere fokus på for at mindske risikoen for fejl.

Øvelsen, hvor medarbejderne skal læse et medicinskema og tjekke, at det er de rette pastiller, der findes i de rette medicinæsker, gav stor mening for medarbejderne i de efterfølgende evalueringer. Og det gør, at chokoladepastiller næste år spiller en stor rolle for sundhed i SUA.

 

.