test10.jpg

Bevæbnet med vatpinde og spatler og iklædt blå overtræksdragter, visir og mundbind åbner Kirsten Hindbo og Matilde Ørum Davidsen i dag Covid-19-testcenteret på Mosetoft.

Her kan deres kollegaer fremover lade sig teste hver sjette uge, hvis de har lyst. For ligesom Kirsten og Matilde frivilligt har påtaget sig rollen som testere, så er det også frivilligt, om man som medarbejder vil lade sig teste.

Kirsten og Matilde er begge blevet opfordret til at lade sig uddanne til at teste for Covid-19, en opfordring de tog på sig for at prøve noget nyt.

Forud for åbningen af testcenteret har de været igennem en oplæring i Covid-19 testning, hvor Dorthe Rønfeldt Poulsen, SUAs sundhedsfaglig konsulent, skridt for skridt har forberedt dem på hele proceduren.

test1.jpg

Lige fra vigtigheden af rene overflader, afspritning af hænder helt op til albuerne, modtagelsen af den kollega, der skal testes, scanning af sundhedskort og til selve podning på den bagerste del af svælget. De har prøvet det hele på egen krop, og de er fulde af fortrøstning i forhold til den nye opgave.

- Det er værre at blive testet end at teste, griner de to.

 

Teststrategi skal holde smitten fra døren

Der er mange elementer at huske, men både Matilde og Kirsten er nu klar til, at de som de første i SUA åbner testcenteret og giver deres kollegaer mulighed for at blive teste for Covid-19 på arbejdspladsen. Fremover står de klar hver sjette uge – tirsdag og torsdag med vatpinde og spatler.

Det samme vil medarbejdere gøre i de øvrige testcentre, der åbner på alle SUAs driftsklynger i de kommende uger.

Testcentrene er en del af samfundssporet i den danske teststrategi, som giver medarbejderne i hele det regionale socialområde mulighed for at blive testet arbejdsnært.

Men samtidigt skal den systematiske testning være med til at sikre, at vi ikke får smitten inden for vores døre og tæt på især de borgere, der er særligt sårbare. Ligesom den systematiske testning forhåbentlig giver mulighed for at fange en eventuel smitte, inden den når at brede sig.

I første omgang er det kun medarbejderne, der kan blive testet i SUAs egne testcentre.

Borgerne i SUAs tilbud skal indtil videre stadig forbi de hvide telte eller have besøg af Covid-bussen, hvis de skal testes for Covid-19.