Efter ti dage i efteråret med fokus på faglighed, dokumentation og sikkerhed er prototypen af grunduddannelsen i SUAs fagpilot slut. Nu venter et arbejde med at evaluere og rette til, så SUA er klar til at rulle den egentlige grunduddannelse ud.

Det var en tilfreds flok testpiloter, som satte sidste punktum for prototypen.

- Jeg har fået meget mere, end jeg regnede med, fortæller en af deltagerne, som skal hjem og være ambassadør for uddannelse på sin afdeling. I løbet af 2019 skal alle ansatte i SUA igennem uddannelsen, som skal give den grundviden, der er nødvendig for at sikre i den faglige specialisering i SUA.

En anden prototype deltager var faktisk lidt ærgerlig over, at han havde deltaget på tesforløbet.

Undervisning i handicapforståelse

Sidste dag på prototypen handlede om handicapforståelse, hvor psykolog Nina Navntoft Pedersen illusterede de væsentligste kognitive udfordringer hos et menneske med udviklingshæmning for testpiloterne.  

- Det har været rigtigt godt. Men med de ting, der bliver rettet til, kan jeg godt tænke, om jeg mon går glip af noget ved at have været med på prototypen og ikke på den endelige udgave af grunduddannelse, sagde han som en del af evalueringen efter sidste dag.

Skepsis gjort til skamme

I løbet af prototypen har testpiloterne mødt eksterne og interne undervisere, og de har været igennem forløb om neuroaffektiv udviklingspsykologi, KRAP, handicapforståelse og psykiatri. De har løst opgaver inden for SUAs dokumentationsmodel, og de har arbejdet hands on med konflikthåndtering.

Noget af indholdet i prototypen var nyt og ukendt, mens andet var velkendt og allerede en del af hverdagen på afdelingerne på SUA.

Derfor var det med en vis skepsis, at enkelte af deltagerne i prototypen gik til opgaven. For det har vi jo prøvet før, tænkte de.

- Men de forventninger er gjort helt til skamme. Det, vi har været igennem på denne prototype er noget andet og bedre, end vi har oplevet tidligere, evaluerede en af dem.

Arbejdet med at evaluere og rette til i grunduddannelsen er nu i fuld gang. De overordnede moduler bliver der ikke lavet om på. Her er tilbagemeldingen fra prototype-deltagerne, at det giver rigtigt meget mening, men selve indholdet i hvert enkelt modul skal rettes til, efter de angivelser som testpiloterne har givet, så det rammer helt spot on i forhold til at arbejde med mennesker med udviklingshæmning, og i forhold til at arbejde i SUA.

Det første hold "rigtige" kursister er klar til afgang fra den 19. februar 2019 i vores nye kursuslokaler i Hinnerup, og herefter går det slag i slag til de sidste deltagere er færdige kort før jul næste år. Så har alle faste medarbejdere i SUA været igennem grunduddannelsen.