Fredag den 31. august er der fest på Saustrup, som er et af Specialområde Udviklingshæmning og ADHDs botilbud til voksne med udviklingshæmning.

 Saustrup markerer, at det i år er 100 år siden, at stedet for første gang åbnede dørene for mennesker, der har brug for støtte, ved at holde åbent hus for samarbejdspartnere, naboer, pårørende og andre interesserede.

Arrangementet begynder kl 12.00, og det vil blandt andet byde på rundvisninger, mulighed for at se og høre fortællinger fra Saustrups historie, gang på naturstien og musik.

Fra drengehjem til institution

Da Saustrup blev indviet i september 1918, var det som børnehjem for 24 hjemløse drenge, som: "fra første færd skulle mødes med kærlighed, for at søge at åbne deres sjæl for alt godt og lære dem at søge lykken i at leve et nyttigt liv i kærlighed og glæde", som det beskrives i lokalhistoriske fortællinger.

Frem til 1952 nåede omkring 200 drenge at have deres hjem på Saustrup, hvor de sov på sovesale, gik i skole og arbejdede i mark og have.  Efter 1952 blev Saustrup langsomt omdannet til en institution for borgere, der kom fra Åndsvageforsorgen, og Saustrup ændrede navn til Saustrup Hvilehjem. Stadig med sovesal, fælles badeværelser og arbejde i have og mark.

I 1980 købte Ringkøbing Amt bygningerne, og siden har stedet været bo- og aktivitetstilbud for voksne med udviklingshæmning. Der er sket meget siden 1980. Der er blevet bygget til og bygget om på Saustrup, så sovesalene og toiletterne på gangene er væk og erstattet af toværelseslejligheder med eget bad og toilet. I dag er Saustrup hjem for 22 borgere, som gerne vil vise deres hjem og omgivelser frem, for at fejre Saustrups første 100 år.