Borgernes ideer og fantasi bliver til virkelighed i møbelværkstedet på Gårdene. Ideerne bliver sat i produktion, når store paller af træ bliver skilt ad og sat sammen igen. Pallerne får nyt liv som cafeborde, bænke og andre flotte møbler til stor tilfredshed og stolthed ikke mindst for de borgere, som ser deres ideer virkeliggjort

DSC_1096.JPG

Hans Jørgen Hitz, Hans-Peter Søgaard Petersen, Preben Munk og Jacob Brandt Andersen i de møbler, de selv har bygget til sofastuen på Egegården.

Et fuglehus. Et juletræ. Et skur. Høje cafeborde. Stole og flotte bænke i flere forskellige udformninger.

Det er kun fantasien, der sætter grænser i møbelværkstedet på Gårdene, der er Specialområde Udviklingshæmning og ADHDs driftsklynge i Randers. Her bruger Hans Peter Søgaard Petersen og Jacob Brandt Andersen ofte deres arbejdsdag i udeteamet på at bygge møbler ud af træpaller. Møbler, der er helt unikke.

image3.jpeg

- Det er fedt at lave noget, som ingen andre laver, forklarer Hans Peter Søgaard Petersen, som er meget begejsteret for muligheden for at arbejde med træ, sine hænder og egne ideer.

- Vi lærer noget nyt hver dag, smiler han, mens Jacob Brandt Andersen nikker ved siden af. Han elsker at arbejde, og synes, det er sjovt at være med til at lave møblerne helt fra bunden.

Musikrum blev til møbler

Egentligt startede tømrerarbejdet på Gårdene med ønsket om at indrette et musikrum i laden. Her skulle være sofaer, bar og plads til hygge. Væggene skulle bygges af træ fra gamle paller, som Gårdene havde hentet ved virksomheden Mitech i Auning. Men af forskellige årsager blev opbygningen af rummet sat i bero.

- Og så fik jeg den ide, at vi måtte kunne bruge træet til noget andet, fortæller Hans Jørgen Hitz, der er medarbejder på Gårdene. Sammen med sin kollega Preben Munk er han idemanden bag møbelværkstedet og de mange af de flotte møbler, der blev resultatet af ideen om at konventere arbejdet med at bygge et musikrum ind til et decideret møbelværksted.

cafesaet.jpeg

Første resultat var et cafesæt med borde og stole, som blev købt af Thor i Randers sidste år. Dem nød flere – også borgere fra Gårdene godt af i Randers-Ugen sidste sommer.

- Det var sjovt at se de møbler, vi selv har lavet, inde ved Berrys Pub, husker Hans Peter, mens Jacob fortæller, hvor stolt han er over de møbler, de får lavet.

- Der er folk, der siger: Det er ikke en institutuion, der har lavet de møbler. Det er en håndværker. Når jeg hører det, bliver jeg meget glad og tilfreds.

 

Møbelproduktion til lav pris

image2.jpeg

Alt bliver genbrugt, når møbelværkstedet først går i gang.
Cirka en gang om ugen henter de store paller hos virksomheden Mitech i Auning, som har en masse paller, de ikke bruger til noget, og som de gerne vil af med.

Herefter har Jacob fast arbejde med at skille pallerne ad og tage søm og kramper ud. Dem putter han i en stor beholder, hvor de bliver gemt til, der er bedre tider for jernpriserne.

DSC_1084.JPG

Derefter er han også høvlemester, når alle brædderne bliver høvlet, så de fremstår helt glatte og klar til brug.

Så er det det kommende produkt, der bestemmer, hvordan brædderne skal skæres til og slibes, så de kan bruges til at virkeliggøre de gode ideer, som bobler ud af alle fire mænd.

DSC_1072.JPG

Til slut bliver det færdige resultat lige kort brændt i overfladen med en gasbrænder for at give det et særligt look og trække strukturerne i træet frem, og så får det hele en gang lak.

 

- Så de eneste udgift vi har, er til skruer og lak, forklarer Hans Jørgen Hitz

DSC_1089.JPG

Siden sidste år har de fire produceret alt lige fra fuglehus til juletræer – og seneste møbler til begge bo-afdelingerne på Gårdene. Præcist efter mål, så der kan købes hynder, der passer til.

- Det er kun fantasien, der sætter grænser, forklarer Hans Jørgen Hitz, som fortæller, at mange af ideerne kommer fra Pinterest. Når de finder noget der, de synes ser spændende ud, så er det bare at komme i gang med at prøve at bygge det.

- Det er jo ikke værre end, hvis det går galt, så piller vi det fra hinanden og prøver igen, smiler Preben Munk.

Stor stolthed og tilfredshed

Begge medarbejdere kan mærke en stor tilfredshed hos borgerne, når de er med i tømrerværkstedet, og for dem giver arbejdet med møbler rigtig god mening i deres drift af ude-holdet, hvor der også er aktiviteter som vedligeholdelse af græsarealer, produktion af brænde og andre lignende aktiviteter på programmet.

Men møblerne kan der arbejdes med i arbejdsrummet i laden året rundt uanset vejret, selvom udsugningen i det store rum kunne være bedre.

Arbejdet med den har borgerne også været en del af. De har været med til at bygge et skur, som skjuler den del af udsugningen, der sidder uden på laden, så det ser pænt og præsentabelt ud.

- Borgerne bliver inddraget i alt, hvad vi laver, og det kan vi se, er med til at give dem en stor selvtilfredshed. forklarer Preben Munk.

Det er både Hans Peter Søgaard Petersen og Jacob Brandt Andersen helt enig i.

- Det er en rigtig god fornemmelse, når man har fået en fed ide og så til sidst står med en færdig bænk som resultet. Og så er det dejligt at lave noget, andre kan få glæde af, siger Hans Peter, og fortæller, at de øvrige borgere på Gårdene er ret glade for de borde og bænke med bløde puder, de har fået i fællesrummene.

- Og det er ikke alle mulige andre, der kan lave sådan noget. Det er fedt, smiler han. De næste, der kan forvente at få en helt unik bænk fra Gårdene er Mitech i Auning, som tak for deres bidrag til at bringe borgernes gode ideer til live.