IMG_0736.JPGBæredygtighed har mange ansigter. For borgerne på Gårdene, vores driftsklynge i Randers, er kartoner fra for eksempel mælk og juice et af dem. 

Dem mødte de på stribe, da fire borgere forleden var på virksomhedsbesøg hos Danish Recycling Technology/Prounit Frames, en lokal virksomhed i Randers.

Her har direktør Michael Kristensen udviklet en helt ny teknologi, som kan skille en karton fuldstændig ad i pap, plastik og folie. På den måde kan kartonen genanvendes helt ned til den mindste del. Det er både bæredygtigt og godt for klimaet.

Det forklarede direktør Michael Kristensen, da han viste de fire borgere rundt på Danish Recycling Technology/ProUnit Frames, og samtidigt viste den maskine, hvor en karton bliver puttet ind i den ene ende, og 6,5 timer senere kommer ud i den anden helt skilt ad.

IMG_0745.JPG

Samarbejde med Jobcenter Erhverv Randers

- Det er en fed beslutning, og vi vil meget gerne hjælpe, lød det enstemmigt fra de fire. Det kommer de til. Maskinen kan sluge 100 kartoner i timen, og her kommer Gårdene ind i billedet.

De skal hjælpe med at samle kartoner ind til projektet hos lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner og aflevere dem hos Danish Recycling Technology/ProUnit Frames.

En aftale, funktionsleder Djanik Gade Andersen fra Gårdene har fået i stand i samarbejde med Jobcenter Randers Erhverv.

- Jeg så en annonce i Randers Onsdag, der opfordrede til at samle kartoner ind til projektet, og tænkte med det samme: Det skal vi da med i, forklarede Djanik Gade Andersen.

Han kontaktede derfor Jobcenter Randers Erhverv, som hurtigt fik lavet aftaler med de første virksomheder, hvor borgerne fra Gårdene fremover skal forbi efter kartoner. De næste aftaler skal Gårdene selv sørge for.

Djanik Gade Andersen har længe haft en vision om, at Gårdene skal være en grøn institution, og indsamlingen af kartoner er en del af den vision.

- Borgerne går op i det med liv og sjæl. Det er meningsfyldt arbejde for dem, og vi er samtidigt med til at bidrage til grøn energi, ligesom det øvrige samfund.

Vigtigt bidrag

Kartonerne skal i første omgang bruges til at afprøve og teste systemet. Og her er Gårdenes bidrag vigtigt.

- Vi har brug for jer til at samle ind. Det er ligeså vigtigt som det, at vi har maskinen, forklarede Michael Kristensen de fire fremmødte borgere fra Gårdene. Han er rigtigt glad for, at hans projekt kan være med til at skabe mening og værdi for de borgere, som nu skal samle kartoner ind.

IMG_0738.JPG

Og mening, det kan borgerne fra Gårdene nemt finde i projektet.
De glæder sig til at komme i gang og komme forbi virksomheden igen med de næste kartoner. De første havde de med, da de var på virksomhedsbesøg.

Dem har de samlet ind hjemme på driftsklyngen, ligesom en af borgerne har fået sin familie til at gemme deres kartoner, så de også kan blive en del af projektet.

- Det er godt for miljøet, pointerede Jacob Brandt Andersen, en af de borgere, der var med på virksomhedsbesøg.

Michael Kristensen glæder sig også til Gårdenes bil igen kommer forbi virksomheden og håber, at borgerne vil kigge ind og få en kop kaffe, når de kommer med et læs kartoner.

- De har gnisten. Det er så dejligt at se, siger han.