Bageskole1.jpg

Hver torsdag åbner Den Store Bageskole dørene på Grankoglen i Allingåbro. Her lærer borgerne, der alle har Prader Willi-syndrom, både at følge en opskrift, måle op og arbejde sammen, når de bager boller, kager og andet bagværk

Duften af vaffeljernet, der stille varmer op, spreder sig i fællesrummet på Grankoglen. Her er Ellen, Kasper, Michelle og Kirsten i fuld gang med at bage bananvafler til eftermiddagskaffen, som en del af dagens bageskole på Grankoglen.

Sammen sidder de om bordet og læser opskriften igennem. Og så går arbejdet i gang med at måle havredrik op, skære bananer i skiver og slå æg ud.Bageskole2.jpg                       
Imens gør Randi Brogaard, der er pædagog på Grankoglen, vaffeljernet klar. Sammen med sine kollegaer er hun drivkraften bag bageskolen, der er ret speciel. For Grankoglen er et botilbud til voksne mennesker med Prader Willi-syndrom (PWS). Et sjældent syndrom, som blandt andet gør, at man ikke har en mæthedsfornemmelse og er meget fokuseret på mad.

Derfor er borgerne på Grankoglen ikke med til at lave mad i hverdagen, de har ikke adgang til køkkenet, og alt mad er anrettet i portioner efter en individuel diætplan. Så tanken om at bruge mad som en del af aktiviteter for mennesker med PWS har tidligere været no-go.

Kendskab er vigtigt

Men det ændrede sig i foråret 2019, da flere af Grankoglens borgere kom med opfordringer til at starte en bageskole. Det, synes de, kunne være hyggeligt. Og på Grankoglen blev opfordringen grebet. Nu bager de, der har lyst til det, hver torsdag. Og i årets løb er der både blevet bagt brød, boller, kager og lavet konfekt.

-bageskole3.jpg Vi skal udfordre os selv i stedet for at se de begrænsninger, der er ved at have PWS. Vi skal se de ressourcer, borgerne har og den glæde og engagement, der er, når de laver noget, de godt kan lide, fortæller Randi Brogaard, mens hun hele tiden holder øje med, at alle bageskolens elever er med. Det kræver planlægning og overblik at få bageskolen til at glide.

- Det kan virke simpelt, men det kræver et enormt stort kendskab til borgerne, deres reaktioner og til PWS, forklarer Randi.

Opskrifterne skal rettes til, så de er sundere, og torsdag køber en medarbejder ind og forbereder rulleborde med de ingredienser, der skal bruges. De skal helst passe stort set til opskriften, ellers kan det give problemer i forhold til den rigide tankegang, som også kan være en del af PWS.

- Vi prøver at være på forkant.Og så bager vi tit ting, der kan være i en muffinform. Så det ikke tager alt for lang tid, for ventetiden kan godt være lang, smiler Randi Brogaard.

Bageskolen er et hit

- Randi, vil du tjekke, at der ikke er skaller i dejen? spørger Michelle, mens hun kigger op fra sin skål. Der arbejdes koncenteret rundt om bordet, opskriften bliver fulgt trin for trin, og lige så stille er dejen klar.

bageskole4.jpg- Det er sjovt og spændende at være med til bageskole, fordi vi lærer at lave mad, forklarer de fire bageelever, der overlader det til Randi at bage vaflerne i vaffeljernet, mens de kigger på.

- Det har Randi helt styr på, beroliger Kasper de andre, mens de pakker opskriften sammen. Den skal gemmes og med hjem til forældrene, hvor flere af dem bager igen med stor fornøjelse.

Vaflerne skal også gemmes – men kun til eftermiddagskaffen, hvor de skal nydes sammen med frisk frugt. Sådan er det med alt, der bliver produceret i bageskolen, for det skal passe ind i borgernes diæter.

- Vi har slet ikke oplevet nogle problemer med, at de må vente med at smage på det. De har en rigtig god rygrad – og glæde ved at være med. De kan enormt mange ting, og de vil gerne være med næste gang og næste gang igen, siger Randi Brogaard.

Bageskole5.jpg